Τι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια μη εύφλεκτη συσκευή, μοιάζει, και παρέχει την ίδια αίσθηση, γεύση και απόλαυση με το παραδοσιακό τσιγάρο. Αποτελείται από μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία, έναν μικροεπεξεργαστή (atomizer) και το ανταλλακτικό φίλτρο που περιέχει νερό, νικοτίνη (εφόσον το επιλέξει ο χρηστής) γλυκερίνη και αρωματικές ουσίες που μιμούνται την γεύση του καπνού η οποιαδήποτε άλλη γεύση.
Κατά την εισπνοή από το ηλεκτρονικό τσιγάρο γίνεται μια διαδικασία ατμοποίησης του υγρού που εμπεριέχεται στο ανταλλακτικό φίλτρο, συνεπώς το προϊόν που παράγεται είναι ένας αβλαβής ατμός ο οποίος διαλύεται στον αέρα σε μερικά δευτερόλεπτα χωρίς να βλάπτει τους γύρω μας.

Πως ενεργοποιείται το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ενεργοποιούνται είτε αυτόματα (μόλις ο χρήστης εισπνεύσει) ή χειροκίνητα, (με το πάτημα ενός κουμπιού).

Πόση ώρα χρειάζεται για τη φόρτιση της μπαταρίας του ηλεκτρονικού τσιγάρου;

Αυτό διαφέρει από είδος σε είδος, Σε μοντέλα (mini e-cigarettes) όπου έχουν μικρή μπαταρία η φόρτιση διαρκεί περίπου 1,5-2 ώρες ενώ σε μοντέλα τύπου (e-cigar) η φόρτιση κυμαίνεται στις 2,5-4 ώρες ανάλογα και πάλι με την χωρητικότητα της μπαταρίας. Οι περισσότεροι φορτιστές έχουν μια ενδεικτική λυχνία που σας ειδοποιεί ότι η φόρτιση της μπαταρίας ολοκληρώθηκε.

Πόσο διαρκεί η μπαταρία;

Η μπαταρία του ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες μέχρι και 1-2 ημέρες μέχρι να χρειαστεί να επαναφορτιστεί, εξαρτάται όμως από την χωρητικότητα της και την συχνότητα χρήσης. Μπορεί να φορτιστεί για πάνω από 300 Φορές.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο χρειάζεται συντήρηση;

Όπως κάθε ηλεκτρονική συσκευή απαιτεί μια συντήρηση έτσι και το ηλεκτρονικό τσιγάρο χρειάζεται μια μικρή συντήρηση για την σωστή λειτουργία του. Είναι η αντικατάσταση των αναλώσιμων φίλτρων, του ατμοποιητή και η επαναφόρτιση της μπαταρίας. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως να χρειάζεται ένα καθάρισμα των επαφών της μπαταρίας και του ατμοποιητή από τυχόν υδρατμούς που μπορεί να σχηματιστούν κατά την διάρκεια της ατμοποίησης. Επίσης η συσκευή πρέπει να φυλάσσεται από υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία.

Τι είναι το υγρό αναπλήρωσης (E-LIQUID);

Είναι υγρό το οποίο περιέχεται στις αμπούλες του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Το ηλεκτρονικό υγρό είναι το βασικό συστατικό του ηλεκτρονικού τσιγάρου το οποίο κατ’επιλογή μπορεί να περιέχει τη νικοτίνη και τη γεύση που επιθυμεί ο χρήστης. Το υγρό αυτό θερμαίνεται από τον ατμοποιητή και μετατρέπεται σε ατμό, με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται μια προσομοίωση με τον καπνό ενός κανονικού τσιγάρου. Χρησιμοποιείται για την αναπλήρωση των ανταλλακτικών φίλτρων και είναι συμβατό με όλα τα μοντέλα ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Σε ποιους απευθύνεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο απευθύνεται σε καπνιστές που έχουν συνειδητοποιήσει τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος και θέλουν ένα υποκατάστατο για να μειώσουν τη χρήση κανονικών τσιγάρων ή και να απαλλαγούν απ’αυτά.

Απευθύνεται σε όσους θέλουν να καπνίζουν ελεύθερα παντού, σε όλους τους χώρους χωρίς περιορισμούς και χωρίς να βλάπτουν τους γύρω τους και τα παιδία τους μέσω του παθητικού καπνίσματος.

Σε όσους θέλουν να απαλλαγούν από την κακοσμία του τσιγάρου, τις στάχτες, τα αποτσίγαρα, τον τσιγαρόβηχα, το κιτρίνισμα των χεριών και όλα τα υπόλοιπα αρνητικά του τσιγάρου.

Απευθύνεται σε όσους θέλουν να αυξήσουν τις αντοχές τους και θέλουν μία πιο υγιεινή ζωή χωρίς συνεχίζουν να βλάπτουν τον οργανισμό τους με το κάπνισμα.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο απευθύνεται σε αυτούς που δεν θέλουν να σπαταλούν άλλα χρήματα για τον καρκινογόνο καπνό του τσιγάρου.

Ποια είναι τα κυριότερα χαρακρτηριστικά του;

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του υγρού αναπληρώσης είναι:

Η γεύση: Είναι η πρώτη αίσθηση που αντιλαμβάνεται κάποιος που έρχεται σε πρώτη επαφή με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, και θεωρείται η πιο σημαντική. Υπάρχουν γεύσεις που μιμούνται τον καπνό, γεύσεις φρούτων και πολλές άλλες διάφορες. Αίσθηση στο λαιμό: Είναι η αίσθηση που νιώθει κάποιος καπνιστής, το λεγόμενο χτύπημα στο λαιμό (throat hit) και προέρχεται από την εισπνοή της νικοτίνης. Όσο πιο μεγάλη είναι η περιεκτικότητα της νικοτίνης, τόσο πιο έντονη είναι και η αίσθηση στο λαιμό.

Ατμός: Αποτελεί το ιδανικότερο υποκατάστατο του καπνού ενός κανονικού τσιγάρου. Παράγεται κατά τη διάρκεια της εισπνοής από το ειδικό στόμιο του Ηλεκτρονικού τσιγάρου. Οι ατμοποιητές τελευταίας τεχνολογίας έχουν το πλεονέκτημα να παράγουν πλούσιο και πυκνό ατμό με αποτέλεσμα να αφήνουν ικανοποιημένους όλο και περισσοτέρους χρήστες.

Ποιότητα: Το ηλεκτρονικό υγρό αποτελείται από συστατικά τα οποία φέρουν φαρμακευτική έγκριση. Παρασκευάζεται σε εργαστήρια όπου τηρούνται αυστηρά όλες οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Στα υγρά αναπληρώσης δεν υπάρχουν οι άλλες χιλιάδες χημικές ουσίες που έχει το τσιγάρο.

Αποθηκευτικές συνθήκες: Τα υγρά αναπλήρωσης αποθηκεύονται σε δροσερό και στεγνό μέρος. Η αποθήκευση του γίνεται σε ασφαλή μέρη, όπου δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να αναμειχθεί σε αυτά καμία άλλη ουσία.

Περιέχει νικοτίνη;

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει διάφορες διαβαθμίσεις νικοτίνης ανάλογα με την επιλογή του κάθε χρήστη. Οι δόσεις συγκέντρωσης της νικοτίνης κυμαίνονται από υψηλές, σε κανονικές και σε χαμηλές (για να μιμούνται την περιεκτικότητα σε νικοτίνη των συνηθισμένων τσιγάρων, «medium» και «light»). Βρίσκεται σε υγρή μορφή και αποτελεί το μόνο κοινό συστατικό του ηλεκτρονικού τσιγάρου και του κανονικού τσιγάρου. Στο ηλεκτρονικό τσιγάρο όμως υπάρχει η δυνατότητα απαλλαγής από τη νικοτίνη κάτι που δεν συναντάμε στο παραδοσιακό τσιγάρο.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί μέθοδο διακοπής του καπνίσματος;

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι ούτε αποτελεί φαρμακευτικό μέσο διακοπής του καπνίσματος, είναι ένας εναλλακτικός τρόπος καπνίσματος που απαλλάσσει τον οργανισμό μας από την πίσσα, το μονοξείδιο του άνθρακα και τις χιλιάδες άλλες βλαβερές ουσίες των τσιγάρων που καταστρέφουν την υγεία.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν την ίδια γεύση με τα κανονικά τσιγάρα;

Τα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι διαθέσιμα σε διάφορες γεύσεις καπνού και έχουν περίπου την ίδια γεύση με το κανονικό τσιγάρο. Υπάρχουν επίσης και άλλες γεύσεις διαθέσιμες όπως η μέντα, γεύσεις φρούτων, καφέ κ.α.

Για ποιους λόγους να προτιμήσω το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο προσφέρει την ίδια αίσθηση και έχει επιπλέον πλεονεκτήματα σε σχέση με το κανονικό τσιγάρο, όπως :

1) Δεν περιέχει πίσσα και επιπρόσθετες χημικές ουσίες.
2) Δεν προκαλεί παθητικό κάπνισμα.
3) Είναι σχεδόν άοσμο.
4) Δεν παράγει καπνό.
5) Μπορεί να γίνει χρήση του σε κλειστούς χώρους.
6) Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής των γεύσεων καπνού.
7) Επιλέγει ο χρήστης το επίπεδο της νικοτίνης.
8) Δεν κιτρινίζει τα δόντια, τα χέρια, δεν αλλοιώνει την επιδερμίδα.
9) Δεν χρειάζονται αναπτήρες, σταχτοδοχεία.
10) Είναι οικονομικότερο.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω για το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου αφορά μόνο ενήλικες. Δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν έγκυες ή γυναίκες που θηλάζουν. Άτομα με προβλήματα υγείας όπως, υπέρταση, διαβήτη, άτομα που λαμβάνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή έχουν άσθμα, ΔΕΝ πρέπει να το χρησιμοποιούν.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν εμφανιστεί κάποια ενόχληση από την χρήση νικοτίνης όπως, ναυτία, αδυναμία ή ταχυκαρδία. Αν καπνίζετε προϊόντα καπνού σας συνιστούμε να σταματήσετε αυτή τη συνήθεια.

Κρατήστε το ηλεκτρονικό τσιγάρο μακριά από παιδιά ή κατοικίδια, καθώς αποτελείται από μικροεξαρτήματα που μπορεί να είναι επικίνδυνα σε περίπτωση κατάποσης. Επίσης το υγρό των αναλώσιμων φίλτρων μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αποτελεί μέσο διακοπής του καπνίσματος, και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ως εναλλακτικός τρόπος καπνίσματος.